Eindhoven staat in brand: hoe een stad tegen burn-out vecht

Burn out Eindhoven

Wat is Burnout?

Als je het woord "burnout" hoort, denk je waarschijnlijk aan iemand die een brandwond heeft opgelopen. In zekere zin is dit wat burnout is.

Burn-out is een syndroom van geestelijke en lichamelijke vermoeidheid dat zich ontwikkelt wanneer we worden gedreven door hogere verwachtingen voor onszelf dan wat we kunnen bereiken. Wanneer we opgebrand zijn, ervaren we misschien alleen een vaag gevoel van ziekte en een algemeen gevoel van lichamelijke en psychische uitputting. Maar het menselijk lichaam en de geest kunnen ernstige schade oplopen door te veel stress, en we kunnen ook gevarlijk worden voor onszelf en anderen.

Hoewel burn-out een specifiek syndroom is dat alleen door een arts kan worden vastgesteld, zijn er veel tekenen die je kunnen helpen het bij jezelf te herkennen.

Het Burnout Plan: Een strategie voor stressvermindering

Het Burnout Plan is een strategie gericht op het voorkomen van het burnout syndroom bij politie, brandweer en SEH personeel. De afgelopen jaren hebben verschillende Nederlandse steden het Burnoutplan ingevoerd, zoals Eindhoven. Het Burnoutplan is precies wat het klinkt: een plan om burnout te voorkomen. Net als in elke andere sector kijkt de Nederlandse overheid serieus naar het lage moreel onder hulpverleners. In deze diensten is het risico op burn-out bijzonder groot: het gaat hier om banen met een hoge druk waarbij mensen regelmatig te maken krijgen met situaties van leven of dood.

Hoe Eindhoven burn-out bestrijdt

Het Burnout Plan is één strategie – maar hoe zit het met de andere rode vlaggen van burnout bij wetshandhavers? Er is bijvoorbeeld het gevoel van isolatie en het gevoel geen deel uit te maken van de samenleving. Om deze problemen aan te pakken, heeft het Burn out Eindhoven een speciale aanpak ontwikkeld – een aanpak die erop gericht is om mensen die zich geïsoleerd voelen bij elkaar te brengen. "We noemen dit 'sociale inclusie'", zegt Tonne van Duivenvoorde, programamanager bij de Eindhovense Dienst Veiligheid en Hulpverlening. "We willen het isolement verminderen dat mensen voelen vanwege hun werk."

Conclusie

We hebben gekeken naar de oorzaken van burn-out, de symptomen van burn-out en het voorkomen van burn-out. En we hebben gezien dat er dingen zijn die gedaan kunnen worden om burn-out te verminderen. De sleutel tot het voorkomen van burn-out is echter een ondersteunende structuur. Als u in de publieke sector werkt, kunt u de Burnout Plan strategie overwegen. Als u in een meer geïsoleerde functie werkt, kunt u strategieën voor sociale integratie onderzoeken om mensen samen te brengen. Zo kunt u burn-out voorkomen voordat het begint. En als het toch gebeurt, kunt u het aanpakken voordat het uit de hand loopt.